Vårda din katt

Pälsvård katt

Här följer lite tips på kattvård. Katter älskar nämligen att bli ompysslade. Även om en del katter inte kräver mycket skötsel är det klokt att lära känna sin katt och de tecken som den visar på välbehag och andra sinnesstämningar.

Ett bra sätt att lära känna din katt och hur den mår är att vid den regelbundna och allmänna vården av katten kontrollera hud, päls, klor, tassar ögon, öron och tänder.

 • Pälsvård
  Pälsen måste skötas regelbundet. Kamning och borstning ger en välbehövlig massage åt katten samtidigt som det är ett bra sätt att kontrollera kattens fysik och att den är fri från till exempel hudskador, fästingar och dylikt. Det kan bildas eksem eller annan hudirritation under pälstovor. Katten slickar sin päls flera gånger om dagen och detta innebär att den sväljer en hel del hår. Detta kan ge upphov till hårda kulor som kan orsaka förstoppning men i regel kräks katten upp det håret i små hårbollar.
 • Bad
  Långhårskatter kan behöva badas regelbundet medan korthårskatter inte har samma behov av det, om inte pälsen känns smutsig eller luktar illa.
  – När det är dags för ett bad bör du stänga fönster och dörrar. Häll upp för katten kroppstempererat vatten (cirka 39C) i en plastbalja, diskho eller i badkaret, sätt ned katten och se till att hålla den stadigt. Lägg gärna en matta i botten av karet så katten inte halkar runt. Massera varsamt upp kattschampo till ett lödder med fingrarna. Se noga till att katten inte får vatten eller lödder i ögon eller öron. Skölj noga och vira in katten i en stor, varm handduk. Tvätta kattens ansikte med mjukt tyg som doppats i vatten. Om katten accepterar att bli blåst med hårtork ska du ha så sval luftström som möjligt. Kamma igenom pälsen ordentligt och håll katten varm tills den är helt torr.
 • Öron
  Kontrollera att det inte finns synligt smuts eller vax i kattens öron. Använd en bomullsrondell och rengör bara öronmusslan ned till hörselgången (alltså endast ytterörat). Om örat visar tecken på inflammation (rodnad) eller om det är onormalt smutsigt ska du kontakta veterinär.
 • Ögon
  Är ögonen smutsiga kan de rengöras med hjälp av ögonvatten som kan köpas receptfritt på apoteket. Fukta ett mjukt papper och torka ur den inre ögonvinkeln. Undvik att använda bomull eftersom det kan fälla fibrer som blir kvar och irriterar ögonen.
 • Lite ögonsekret förekommer som regel. Om katten visar tecken på ökat och varigt ögonsekret, ihållande irritation, klåda eller inflammerad blinkhinna ska du kontakta veterinär. Blinkhinnan, eller det tredje ögonlocket som det ibland kallas, brukar bli synligt när katten är sjuk eller i dålig kondition. Blinkhinnan är belägen i ögats nedersta innervrå.
 • Tänder
  Vid fyra-sex månaders ålder börjar en kattunges mjölktänder att lossna för att ge plats åt nya vuxentänder. Ibland märker inte ägaren att katten tappar dem. Under tandömsningen, som kan pågå någon vecka, kan katten vara öm i tandköttet, äta dåligt och tugga sin mat slarvigt, vilket kan ge lös avföring och allmän hängighet.
  – Under själva tandbytet kan katten få dubbla uppsättningar av tänder. Om mjölktanden inte lossar efter några dagar – kontakta veterinär.
  – Även hos katter kan det uppstå problem med tandsten och tandköttssjukdomar. Om katten har dålig andedräkt ska du kontakta veterinär. Anledningen kan vara tandsten och/eller tandköttsinflammation men även tecken på en halsinfektion. Tandsten tas bort av veterinären.
 • Klor
  Klipp klorna med jämna mellanrum med en klosax. Den mindre sorten som ”göms” i handen brukar vara lätt att hantera. Klipp bara av den yttersta toppen av klon. Om du klipper för mycket kan du komma åt pulpan, den kärlfyllda vävnad som ligger i klon, och det är smärtsamt för katten. Och kan blöda en del.
  -Katter med ljusa klor går det lätt att se var pulpan går ut i klon men på katter med mörka klor kan detta vara svårare. Klipp då en bit i taget och var uppmärksam på var ”ny” kloyta som kommer fram.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Rulla till toppen