Har du ID-märkt din katt är det nu dags att registrera den i vårt ID-register. Använd detta formulär om katten EJ finns registrerad i vårt ID-register sedan tidigare. Gör först en sökning om du är osäker. Finns katten registrerad sedan tidigare och på annan kontaktperson/ägare kan du göra en ägarändring (läs mer här – FAQ).

OBS! Nyregistreringar av ID-nummer i id-registret.se har fr o m 1 februari 2020 en kostnad* .
*Gäller ej medlem i SVERAK-klubb samt ej heller för Katt-/Djurhem i samarbete.

Behöver du ändra på befintliga uppgifter i vårt ID-register?

Du registrerar ID-nummer för raskatter med stamtavla i MinaKatter.

Tack för att du väljer att registrera din katt i vårt ID-register!


HaneHona


KorthårLånghår
swishfakturamedlemVisning av kontaktuppgifter i Kattförbundet SVERAKs nationella ID-register sker endast när den som är kattens ägare godkänt visning. Om godkännande ej sker visas endast kattens uppgifter och orten där ägaren bor. Genom att inte godkänna visning är jag medveten om att mina kontaktuppgifter inte kommer att vara publika – det vill säga att den som söker katten i Kattförbundet SVERAKs nationella ID-register kommer inte att se att det är jag som är registrerad ägare. Jag är även medveten om att Kattförbundet SVERAK lämnar ut kontaktuppgifter vid förfrågan från myndigheter (ex.vis Jordbruksverk, polis, tull) samt veterinärkliniker och samarbetspartners.

Jag godkänner

Swish QR-kod för registrering av katt i ID-register
Chipmärkning

Chipmärkning går till på ungefär samma sätt som en vaccination.Märkningen utförs av veterinär eller av någon som genomgått en godkänd utbildning.

Så här brukar det gå till:

1. Innan märkning brukar kontroll ske att katten inte redan är chipmärkt – detta sker med en avläsare.

2. Det nya chipet testas genom avläsning innan det injiceras för att man ska vara säker på att det fungerar och är läsbart.

3. Chipet – som inte är större än en pennspets – injiceras under kattens hud – oftast mellan skulderbladen.

4. Därefter avläses chipet en gång till för att kontrollera numret. Be veterinären läsa av chipet med jämna mellanrum för att säkerställa att det fungerar.


 
Tatuering

Tatuering av ID-nummer sker oftast i kattens vänstra öra. Vanligtvis består det tatuerade ID-numret av fyra till sex tecken – bokstäver och siffror i kombination. Tatuering av ID-nummer endast utföras av veterinär och under förutsättning att katten är sövd, har fått bedövning eller sedering (lugnande medel).

Plus och minus En fördel med tatuering är att alla lätt kan se att katten är ID-märkt – en nackdel är att koden kan bli svårtolkad när tatueringen blir gammal. En fördel med chipmärkning är att ID-numret går att läsa med en speciell avläsare medan en nackdel är att en lekman inte kan se att katten är ID-märkt bara genom att titta på katten.


 
Avläsare

Microchip avläses med en speciell avläsare. Veterinär, utbildad chipmärkare, polisstation – detta är några av de ställen som har tillgång till chipläsare. Dessutom har samtliga SVERAK-klubbar avläsare eftersom en sådan används vid kattutställningar.