FAQ

Vanliga frågor & svar

Från januari 2023 kom det en ny lag gällande obligatorisk ID-registrering av din katt. Du som kattägare ska registrera din ID-märkta katt i Jordbruksverkets ID-register.

Kattungar ska vara märkta och registrerade senast vid 4 månaders ålder.

Skyldigheten att märka och registrera sin katt gäller inte katter som är födda före den 1 januari 2008.

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida:
https://jordbruksverket.se/kattregister/

Till att börja med är avgiften en ENGÅNGSAVGIFT vid nyregistrering av ID-nummer (en ägarändring i ID-registret.se är gratis).

SVERAKs medlemmar har fram till och med år 2019 stått för alla kostnader för framtagande och hållande av ID-registret vilket har kostat miljontals kronor. Vårt årsmöte har beslutat att vi från år 2020 ska ta ut en avgift i syfte att ID-registret.se ska vara självfinansierande.

Vi vill vara kostnadseffektiva och samtidigt erbjuda ett tillgängligt och säkert ID-register, vi har därför tagit fram olika betalnivåer vid registrering;

Onlineregistrering med onlinebetalning* – 35 kr/registrerad katt

Onlineregistrering med faktura – 65 kr/registrering katt

Registrering via blankett med faktura – 100 kr/registrerad katt

* Just nu är Swish alternativet för onlinebetalning.
1. Fyll i alla stegen i registreringsformuläret.
2. Välj swish och klicka på den gröna knappen “Registrera katt”.
3. Följ instruktionerna på skärmen.
4. När betalningen är gjord med Swish får du en e-postbekräftelse på din ID-registrering.

Om du misstänker att något blev fel i registreringen, kan du kontrollera detta genom att logga in på Mina sidor (MinaKatter). Gäller det dina uppgifter kan du redigera allt utom namnändring, det får du mejla in till kansliet så ändrar dom. När det gäller kattens uppgifter kan du t ex redigera ID-nr, lägga till tatueringsnr, ändra status för “Visning av uppgifter i ID-registret”, ändra om din katt blivit kastrerad, markera katt som avliden. Övriga uppgifter får du mejla kansliet om du vill ha dom ändrade.

För att ändra uppgifter. Klicka dig in på katten, och klicka på den blåa knappen “Ändra uppgifter” (blå ruta med kugghjul i mobilen).

Vi har nu lanserat vår tjänst “Saknad katt”, där du som har en katt i vårt ID-register kan logga in med mobilt BankID i Mina sidor (MinaKatter) och registrera den som saknad. Det kostar inget och den blir direkt sökbar i vår karta som används för denna tjänst.

För att registrera katt saknad så klickar du dig in på kattens profilsida, där det nu finns en ny flik. Efter att ha klickat i att du vill visa katten som saknad, dyker nedanstående bild upp. Där du fyller i information, datum när katten försvann och närmsta stad. Därefter navigerar du dig i kartan och klickar där katten försvann. 

 

Saknad katt 1

Exempel

Saknad katt 2

 

Efter att du sedan navigerat dig fram i kartan och placerat ut kartnålen där katten försvann (samt klickat på spara) så blir katten direkt sökbar via kartan här på id-registret.se/saknad-katt/

När katten hittar hem igen, så kan du själv ta bort denna registrering på samma ställe.

Använd då knappen “Ta bort” och välj den anledning som passar bäst i listan som dyker upp.

Saknad katt 3

Denna nya tjänst visar också ev profilbild på katten, så lägg gärna till en sådan. Samt att du kontrollerar att dina kontaktuppgifter stämmer och att dom även är inställda att vara synliga.

Behöver du anmäla en bortsprungen katt till Polisen har dom en e-tjänst för det, om man inte vill ringa 114 14. >> Anmälan av bortsprungna djur <<

Inne i Mina sidor finns möjligheten att själv markera sin katt som avliden. Klicka in på aktuell katt så hittar ni den blåa knappen “Ändra uppgifter” uppe till höger (blått kugghjul på mobilen) som ni klickar på. På nästa sida kommer ni då åt att ändra en del uppgifter för katten. Och där kan ni markera katt som avliden. Då döljs den från ID-registret och visas inte heller i listan över dina ägda katter (dock finns en funktion för att visa avlidna katter).

Registrerad i ID-registret
Har man sedan tidigare skickat in enbart blankett för ID-registreringen och katten registrerats som huskatt, kan man mejla kansliet och få det ändrat genom att bifoga stamtavla och ägarintyg. Detta gäller de raskatter med stamtavla från annat förbund än SVERAK. Raskatter i SVERAK hamnar automatiskt i ID-registret när ID-nr registreras (i  t ex Mina sidor).

Nyregistrering
En maine coon utan stamtavla kommer att registreras som en huskatt. Har den en stamtavla från annat förbund än SVERAK samt att det finns nån form av ägarintyg, så kan den registreras som en maine coon i ID-registret genom att man i steg 1 i registreringen väljer alternativet raskatt (detta gäller nyregistreringar) och i ett sista steg skickar upp bild/dokument på stamtavla och någon form av ägarintyg. Vi kontrollerar därefter stamtavlan/intyget och godkänner registreringen om allt är okej. Behöver något kompletteras så får man då ett meddelande om detta inne i Mina sidor.

För att kunna registrera katt online i ID-registret krävs att man har svenskt personnummer och mobilt BankID

Kattens ID-nr får inte heller finnas sedan tidigare i ID-registret. Kontrollera gärna med en sökning först om du är osäker på om din katt finns ID-registrerad. Är så fallet är det en ägarändring som ska göras istället.

Denna onlineregistrering fungerar på dator, surfplatta och mobil.  Google Chrome, Firefox och Microsoft Edge är webbläsare vi rekommenderar. 

Vi har inga gråa katter i ID-registret. Vi använder sedan 1992 oss av EMS-systemet (Easy Mind System) där grå ligger under färgen blå. En grå-vit katt blir då t ex blå-vit (a 09). Du kan läsa mer om färger och mönster på SVERAKs hemsida.

Katt och dess vanligaste färger och mönster

Ägarändring kan genomföras på två sätt idag. Dels genom blankett 2002 och dels genom ägarändring online i Mina sidor. Vid ägarändring online, så är grundkraven att även nya ägaren ska ha svenskt personnummer samt mobilt BankID. I de fall inget av ovanstående sätt är möjliga, kontakta då kansliet.

Obs! Från 1 januari 2023 gäller följande angående ägarändringar katt via blankett.

Ägarändring av stambokförd SVERAK-katt & katt i SVERAKs ID-register (id-registret.se)
– Utan kostnad, online via Mina sidor.
– Utan kostnad, via pappersblankett där en eller båda parter inte har svenskt personnummer.
– 100 kronor*, via pappersblankett där båda parter har svenskt personnummer.
*) faktureras överlåtaren

Ägarändring online

Alternativet är att använda sig av blankett 2001 – “Anmälan till id-registret.se“. Då skickas en faktura till angiven e-postadress och kostnaden blir 100 kr/katt. Betalningsvillkor 14 dagar.

Ibland kan mejl hamna fel, så glöm inte att kontrollera skräpposten. 

När man registrerar huskatt i ID-registret så finns 2 utfall när det gäller ras.

HCS = House Cat Shorthair

HCL = House Cat Longhair

Katter som är semi-långhåriga ska anges som HCL i ID-registret. 

Steg 1

Här väljer du om det är en huskatt eller katt med stamtavla från annat förbund än SVERAK. Väljer du alternativet raskatt kommer du i ett sista steg att få ladda upp stamtavlan samt ett ägarintyg. Dessa är nödvändiga för att vi ska registrera katten som en raskatt i ID-registret. Finns inte dessa dokument så kommer katten registreras som en huskatt.  OBS! Raskatt i detta fallet är alltså EJ raskatt med stamtavla i SVERAK. De registreras via Mina Sidor (MinaKatter).

Steg 2

Nu är det dags att registrera Chip- och/eller tatueringsnummer. Var noga med att få alla 15 siffrorna rätt och för er som anger tatueringsnummer så vill vi gärna att ni skriver stora bokstäver (ABC4D t ex). Har katten inget tatueringsnummer så lämnar man det fältet blankt.

Steg 3

Ange kattens namn (obligatoriskt) och välj därefter födelsedatum från den kalender som dyker upp när du klickar i datumfältet. Kan du inte exakt födelsedatum väljer du datumet 01/01 för aktuellt år, t ex 2019-01-01. Sedan klickar du i kön och väljer om katten är kastrerad eller inte.

Steg 4

Nu ska vi välja rätt EMS-kod (kattens färgkod) för din katt. Det sker genom att du börjar med att välja hårtyp (semilånghår = långhårig) och sedan fortsätter kryss i val som dyker upp när det gäller eventuellt mönster och om katten har vita tecken/områden (oavsett mängd). När EMS-koden skrivs ut i “sammanställnings-rutan” överst på sidan så är du klar med detta steg.

Steg 5 

Nu kommer du till en sammanställning. Du har tidigare kunna se dina val fyllas på överst på sidan, men här blir dom lite tydligare och nu kommer också valet av betalsätt upp. Swish – då kostar det 35 kr/katt och genom att klicka på knappen “Registrera katt” startar betalningen mot Swish. Betalningsmottare är SVERAKs webbshop. Faktura – är 65 kr/katt och fakturan skickas digitalt till angiven e-postadress

När registreringen är klar  kommer du till en sida,  “Tack för din registrering”. Där kan du kontrollera din registrering genom att klicka dig vidare till MinaKatter (Mina sidor i SVERAK). Det är t ex här som du sedan kan starta en ägarändring samt markera katten som  kastrerad eller avliden etc. Du kan även ändra din adress och kontaktuppgifter i MinaKatter (Mina sidor i SVERAK).

Tack för din registrering!

Den vanligaste orsaken till detta är att ett ägarbyte missats att göra, eller att då kanske blanketten försvunnit på vägen till oss. Kontakta föregående ägare och be dom göra ägarändringen online* (snabbast och enklast) eller använd blankett 2002. Är du dock säker på att du ska stå som ägare på katten kan det vara så att en dubblett skapats hos oss och då måste kansliet hjälpa till med titta på aktuell katt och ordna till ditt konto. Det kan också vara så att katten aldrig har blivit registrerad i ID-registret. Detta sker inte per automatik för att man varit hos veterinären och id-märkt sin katt. Utan en ID-anmälan till oss måste också göras (antingen av kattägaren eller veterinären).

* ägarändring online har grundkraven att man har svenskt personnummer samt tillgång till mobilt BankID.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Rulla till toppen