ID-märkning katt

Id märk katt

För att hjälpa din katt att hitta hem kan du se till att en ID-märkning är gjord. Idag sker det antingen med chipmärkning, då ett chip injiceras under kattens hud. Eller med tatuering av ID-nummer, oftast i kattens vänstra öra. Därefter ser du till att registrera kattens ID-nummer (chipnummer eller örontatueringen) i vårt ID-register.

Chipmärkning

Chipmärkning går till på ungefär samma sätt som en vaccination.Märkningen utförs av veterinär eller av någon som genomgått en godkänd utbildning.

Så här brukar det gå till:

1. Innan märkning brukar kontroll ske att katten inte redan är chipmärkt – detta sker med en avläsare.

2. Det nya chipet testas genom avläsning innan det injiceras för att man ska vara säker på att det fungerar och är läsbart.

3. Chipet – som inte är större än en pennspets – injiceras under kattens hud – oftast mellan skulderbladen.

4. Därefter avläses chipet en gång till för att kontrollera numret. Be veterinären läsa av chipet med jämna mellanrum för att säkerställa att det fungerar.

Tatuering (örontatuering)

Tatuering av ID-nummer sker oftast i kattens vänstra öra. Vanligtvis består det tatuerade ID-numret av fyra till sex tecken – bokstäver och siffror i kombination. Tatuering av ID-nummer endast utföras av veterinär och under förutsättning att katten är sövd, har fått bedövning eller sedering (lugnande medel).

Plus och minus
En fördel med tatuering är att alla lätt kan se att katten är ID-märkt – en nackdel är att koden kan bli svårtolkad när tatueringen blir gammal. En fördel med chipmärkning är att ID-numret går att läsa med en speciell avläsare medan en nackdel är att en lekman inte kan se att katten är ID-märkt bara genom att titta på katten.

Avläsare

Microchip avläses med en speciell avläsare. Veterinär, utbildad chipmärkare, polisstation – detta är några av de ställen som har tillgång till chipläsare. Dessutom har samtliga SVERAK-klubbar avläsare eftersom en sådan används vid kattutställningar.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Rulla till toppen