Vanliga frågor & svar

För att kunna använda detta sätt att registrera katt i ID-registret krävs att man har svenskt personnummer och mobilt BankID. Misstänker du att dina kontaktuppgifter finns med sedan tidigare i ID-registret och är osäker på om du då har registrerat sitt personnummer, kontakta då kansliet och be dom att dubbelkolla detta så att det inte skapas en dubblett.  Använd gärna formuläret på registreringssidan för detta.

Denna onlineregistrering fungerar på dator, surfplatta och mobil. Vi rekommenderar att man använder sig av annan webbläsare än Internet Explorer, då den ej längre utvecklas eller har någon support och t o m Microsoft vill att man slutar använda den. Google Chrome är t ex istället en webbläsare vi rekommenderar. Vid eventuella problem kan man även försöka att logga in via denna länk

Alternativet är att använda sig av blankett 2001 – “Anmälan till id-registret.se“. Då skickas en pappersfaktura ut och kostnaden blir 100 kr/katt.

ID-registrering med blankett

Steg 1

Här väljer du om det är en huskatt eller katt med stamtavla från annat förbund än SVERAK. Väljer du alternativet raskatt kommer du i ett sista steg att få ladda upp stamtavlan samt ett ägarintyg. Dessa är nödvändiga för att vi ska registrera katten som en raskatt i ID-registret. Finns inte dessa dokument så kommer katten registreras som en huskatt. Är dokumenten felaktiga kommer du få ett meddelande om det i MinaKatter, samt en möjlighet att ladda upp nya dokument.

Steg 2

Nu är det dags att registrera Chip- och/eller tatueringsnummer. Var noga med att få alla 15 siffrorna rätt och för er som anger tatueringsnummer så vill vi gärna att ni skriver stora bokstäver (ABC4D t ex).

Steg 3

Ange kattens namn (obligatoriskt) och välj därefter födelsedatum från den kalender som dyker upp när du klickar i datumfältet. Kan du inte exakt födelsedatum väljer du datumet 01/01 för aktuellt år, t ex 2019-01-01. Sedan klickar du i kön och väljer om katten är kastrerad eller inte.

Steg 4

Nu ska vi välja rätt EMS-kod (kattens färgkod) för din katt. Det sker genom att du börjar med att välja hårtyp (semilånghår = långhårig) och sedan fortsätter kryss i val som dyker upp när det gäller eventuellt mönster och vitfläck. När EMS-koden skrivs ut i “sammanställnings-rutan” överst på sidan så är du klar med detta steg.

Steg 5 

Nu kommer du till en sammanställning. Du har tidigare kunna se dina val fyllas på överst på sidan, men här blir dom lite tydligare och nu kommer också valet av betalsätt upp. Swish – då kostar det 35 kr/katt och du swishar till numret som står angivet. Ange katt/katternas namn som meddelande. Faktura – är 65 kr/katt och fakturan skickas digitalt till angiven e-postadress. 

När registreringen är klar skickas du till MinaKatter och kan då se din nyregistrerade katt. Genom att klicka på knappen “ändra uppgifter” kommer du åt att redigera en del av uppgifterna, samt ladda upp en bild på katten. Det är också här som du sedan kan starta en ägarändring samt markera katten som avliden.

Tack för din registrering!

Vi har inga gråa katter i ID-registret. Vi använder sedan 1992 oss av EMS-systemet (Easy Mind System) där grå ligger under färgen blå. En grå-vit katt blir då t ex blå-vit (a 09). Du kan läsa mer om färger och mönster på SVERAKs hemsida.

Katt och dess vanligaste färger och mönster

Om du misstänker att något blev fel i registreringen, kan du kontrollera detta genom att logga in på MinaKatter. Gäller det dina uppgifter kan du redigera en del av dom men för t ex namn och adress får du mejla in till kansliet. När det gäller kattens uppgifter kan du t ex redigera ID-nr samt status för “Visning av uppgifter i ID-registret”. Övriga uppgifter får du mejla kansliet om du vill ha dom ändrade.

Genom att klicka dig in på en katt, får du genom att klicka på den blåa knappen “Ändra uppgifter” möjlighet att ändra ID-nr, ev. visning av kontaktuppgifter, ändra status till avliden, ladda upp en bild. Gäller det namnbyten och ändring av färg/mönster får du mejla kansliet.

Ägarändring kan genomföras på två sätt idag. Dels genom blankett 2002 och dels genom ägarändring online i MinaKatter. Vid ägarändring online, så är grundkraven att även nya ägaren ska ha svenskt personnummer samt mobilt BankID. I de fall inget av ovanstående sätt är möjliga, kontakta då kansliet.

Ägarändring online

När man registrerar huskatt i ID-registret så finns 2 utfall när det gäller ras.

HCS = House Cat Shorthair

HCL = House Cat Longhair

Katter som är semi-långhåriga ska anges som HCL i ID-registret. 

Inne i MinaKatter finns möjligheten att själv markera sin katt som avliden. Klicka in på aktuell katt så hittar ni knappen “Ändra uppgifter” uppe till höger (blått kugghjul på mobilen) som ni klickar på. På nästa sida kommer ni då åt att ändra en del uppgifter för katten. Och där kan ni markera katt som avliden. Då döljs den från ID-registret och visas inte heller i listan över dina ägda katter (dock finns en funktion för att visa avlidna katter).

Den vanligaste orsaken till detta är att ett ägarbyte missats att göra, eller att då kanske blanketten försvunnit på vägen till oss. Kontakta föregående ägare och be dom göra ägarändringen online* (snabbast och enklast) eller använd blankett 2002. Är du dock säker på att du ska stå som ägare på katten kan det vara så att en dubblett skapats hos oss och då måste kansliet hjälpa till med titta på aktuell katt och ordna till ditt konto. Det kan också vara så att katten aldrig har blivit registrerad i ID-registret. Detta sker inte per automatik för att man varit hos veterinären och id-märkt sin katt. Utan en ID-anmälan till oss måste också göras (antingen av kattägaren eller veterinären).

* ägarändring online har grundkraven att man har svenskt personnummer samt tillgång till mobilt BankID.

Gäller det en helt okänd katt? Kontakta då kansliet med infon om katten, så hjälper dom dig. Gäller det en katt som du ägt tidigare, så har helt enkelt ägarändringen inte gått igenom. Du kan själv göra ägarändringen online, så länge nya ägaren har svenskt personnummer och mobilt bank-ID. Glöm då inte att meddela nya ägaren att denne måste logga in för att godkänna ägarändringen.

Ägarändring online

Vi har ingen funktion för att visa eller markera försvunna katter. Besök vilse.nu för att se aktuella annonser över försvunna respektive upphittade katter. De har också en massa nyttiga tips & råd vad man kan göra när katten försvunnit eller om man hittat en katt.

Behöver du anmäla bortsprungen katt till Polisen har dom en e-tjänst för det, om man inte vill ringa 114 14. >> Anmälan av bortsprungna djur <<

Registrerad i ID-registret
Har man sedan tidigare skickat in enbart blankett för ID-registreringen och katten registrerats som huskatt, kan man mejla kansliet och få det ändrat genom att bifoga stamtavla och ägarintyg. Detta gäller de raskatter med stamtavla från annat förbund än SVERAK. Raskatter i SVERAK hamnar automatiskt i ID-registret när ID-nr registreras (i  t ex MinaKatter).

Nyregistrering
En maine coon utan stamtavla kommer att registreras som en huskatt. Har den en stamtavla från annat förbund än SVERAK samt att det finns nån form av ägarintyg, så kan den registreras som en maine coon i ID-registret genom att man i steg 1 i registreringen väljer alternativet raskatt (detta gäller nyregistreringar) och i ett sista steg skickar upp bild/dokument på stamtavla och någon form av ägarintyg. Vi kontrollerar därefter stamtavlan/intyget och godkänner registreringen om allt är okej. Behöver något kompletteras så får man då ett meddelande om detta inne i MinaKatter.

Dela det här: