Ägarändring online

Ägarändring online av ID-registrerad katt - Mina sidor

Om du köpt katt, eller ska sälja katt, är det viktigt att rätt person står som kontaktperson i vårt ID-register. Vi har nu gjort denna ägarändring tillgänglig online för alla med mobilt Bank-ID och svenskt personnummer. I videon ovan kan du se hur ett ägarbyte går till. Det är snabbt, smidigt och säkert!

Genom att använda Mina sidor (MinaKatter) kan du även hantera viss information för dina katter samt dig själv. Informationen som du inte kommer åt att redigera får du kontakta SVERAKs kansli, så hjälper dom dig. 

OBS! Om du inte finns registrerad hos oss som kattägare sedan tidigare, så är det nuvarande ägare (säljaren) som skapar ditt konto automatiskt genom att ange ditt personnummer i samband med att den startar ägarbytet online. Du kan direkt därefter logga in och godkänna ägarändringen.

Om alternativet att göra ägarändringen online inte är möjlig hittar du aktuell blankett (2002) här. Blanketten ska skrivas under av både tidigare och nuvarande ägare och postas till adressen överst på blanketten.

Öppna manualen nedan om du vill se skärmklipp på hur det ser ut när man är inloggad och ska starta en ägarändring online. Tänk på att grundkravet är att nya ägaren ska ha BankID och svenskt personnummer.

1. Klicka dig in på aktuell katt och använd knappen ”ändra uppgifter”, för att komma åt länken som startar ägarbytet. I mobilen är knappen en blå ruta med ett kugghjul på.

Ägarändring online

Ägarändring online

2. Klicka på länken ”Byt ägare” och ange personnummer för den nya ägaren/kontaktpersonen i det nya fönster som dyker upp. Tänk på att dubbelkolla så att angivet personnummer blir rätt. Nu är din del klar och du har nu också skapat kontot för den nya ägaren så att den kan logga in med BankID! Meddela nya ägaren att den nu kan logga in och godkänna ägarbytet. När det sedan är gjort är hela ägarändringen färdig och ingen blankett behöver alltså skickas in.

Skulle olyckan vara framme och man skriver någon siffra fel i samband med ägarbytet, kontakta då SVERAKs kansli.

Tack för att ni gör ägarändringen online!