Ägarändring online

Ägarändring online av ID-registrerad katt - Mina sidor

Om du köpt katt, eller ska sälja katt, är det viktigt att rätt person står som kontaktperson i vårt ID-register. Vi har nu gjort denna ägarändring tillgänglig online för alla med mobilt Bank-ID och svenskt personnummer. I videon ovan kan du se hur ett ägarbyte går till. Det är snabbt, smidigt och säkert!

Genom att använda Mina sidor (MinaKatter) kan du även hantera viss information för dina katter samt dig själv. Informationen som du inte kommer åt att redigera får du kontakta SVERAKs kansli, så hjälper dom dig. 

Om alternativet att göra ägarändringen online inte är möjlig hittar du aktuell blankett (2002) här. Blanketten ska skrivas under av både tidigare och nuvarande ägare och postas till adressen överst på blanketten.

Obs! Från 1 januari 2023 gäller följande angående ägarändringar katt via blankett.

Ägarändring av stambokförd SVERAK-katt & katt i SVERAKs ID-register (id-registret.se)
– Utan kostnad, online via MinaKatter.
– Utan kostnad, via pappersblankett där en eller båda parter inte har svenskt personnummer.
100 kronor*, via pappersblankett där båda parter har svenskt personnummer.
*) faktureras överlåtaren

Grundkrav för att kunna genomföra ägarändringen online är att både nuvarande och nya ägaren ska ha BankID och svenskt personnummer.

1. Klicka dig in på aktuell katt och använd knappen ”ändra uppgifter”, för att komma åt länken som startar ägarbytet. I mobilen är knappen en blå ruta med ett kugghjul på.

Ägarändring

2. Klicka på länken ”Byt ägare”.

Ägarändring

3. Här anger du nya ägarens personnummer med 12 siffror (t ex 19700101-0001). Alternativet att göra ägarändring till ett Katthem (Organisation) finns här med. Då sker det mot Katthemmets organisationsnummer.

Ägarändring

 Tänk på att dubbelkolla så att angivet personnummer blir rätt. Nu är din del klar och du har nu också skapat kontot för den nya ägaren så att den kan logga in med BankID! Meddela nya ägaren att den nu kan logga in och godkänna ägarbytet. När det sedan är gjort är hela ägarändringen färdig och ingen blankett behöver alltså skickas in.

Blir något fel med personnumret eller att du behöver avbryta en ägarändring så finns det en ikon (röd papperskorg) i kattlistan. Via den kan du radera en ägarändring och börja om.

Avbryta ägarändring

Tack för att ni gör ägarändringen online!